Φέτος, στο μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στο eTwinning πρόγραμμά μας, ασχοληθήκαμε με τη σωστή διατροφή και το οικολογικό της αποτύπωμα.
Μελετήσαμε υλικό από το διαδίκτυο, κάναμε έρευνα στην περιοχή μας και στο σχολείο μας και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Κάποια από αυτά τα ακούσαμε για πρώτη φορά.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα πίεσης του ανθρώπου στη φύση. Κι αυτό συμβαίνει γιατί για την παραγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά της τροφής μας καταναλώνονται φυσικοί πόροι. Επίσης, από όλη αυτή τη διαδικασία παράγονται πολλά καυσαέρια που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, αλλά και πολλά σκουπίδια. Όλα αυτά επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το WWF, το 2050 προβλέπεται ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια και ο ένας πλανήτης, ο μοναδικός που έχουμε, θα χρειαστεί να μας θρέψει όλους. Κι όμως, κάθε χρόνο παγκοσμίως το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στον κάδο την ώρα που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε το πιάτο μας με άλλο μάτι.
Υπάρχει τρόπος να σώσουμε την κατάσταση;
Σας προτρέπουμε, με κλικ πάνω στην εικόνα, να διαβάσετε τον Δεκάλογο για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής μας αλλά και να τον εφαρμόσετε!
Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα του δεκατιανού μας; Δείτε στη συνέχεια την έρευνά μας!
Στο πλαίσιο της έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών μας, 100 από αυτούς κλήθηκαν να απαντήσουν στο παρακάτω ερωτηματολόγιο:
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως :
Μόλις το 39% των μαθητών χρησιμοποιεί παγουρίνο για το νερό.
Μόλις το 21% των μαθητών χρησιμοποιεί φαγητοδοχείο (τάπερ).
Το 36% των μαθητών φέρνει στο σχολείο έτοιμο κολατσιό και όχι σπιτικό.
Μόνο το 50% των μαθητών τρώει περισσότερα από 5 φρούτα την εβδομάδα.
Το συντριπτικό 84% των μαθητών καταναλώνει κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα.
Το 14% των μαθητών πετάει στα σκουπίδια το κολατσιό που περισσεύει.
Το άρθρο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών της Δ΄2 τάξης του σχολείου μας με τους μαθητές της Δ΄ τάξης του Δ. Σ. Αστυπάλαιας και της Δ’ 1 τάξης του Δ. Σ. Σαλαμίνας.