Απόψε “Ο κουρέας της Σεβίλλης” στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο με ελεύθερη είσοδο

10
Ιούν

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ερμής 9-6-2015
liriki-3dimotiko
Της Μαριλένας Παπαδάτου

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένει το κοινό της Ζακύνθου, να γνωρίσει από κοντά απόψε το βράδυ σπουδαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να παρουσιάζουν το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι Ο κουρέας της Σεβίλλης, αλλά και να δει τα αποτελέσματα του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία» που αφορά την επαφή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου με το «δύσκολο» μουσικό είδος της όπερας, το οποίο φαίνεται όχι μόνο να το προσεγγίζουν με επιτυχία αλλά και να το κατακτούν!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής που ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 και η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 με επιτυχία σε 70 δημοτικά σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος ανά την επικράτεια. Η υλοποίησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013). Μετά την υλοποίηση του πρώτου κύκλου περιοδειών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 52 επιπλέον δημοτικά σχολεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ θα συνεχιστεί σε 25 ακόμη σχολεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Μεταξύ αυτών των σχολείων είναι και το 3ο Δημοτικό του Άμμου, και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αντιγόνη Ρούσσου, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του προγράμματος και ειδικά τον συμπατριώτη μας και μαέστρο της Λυρικής Ραφαήλ Πυλαρινό, επιδίωξαν και κατάφεραν να «εκμεταλλευτούν» την ευκαιρία, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το έργο του Ροσσίνι όχι μόνο οι μαθητές, οι δάσκαλοι και γονείς του 3ου Δημοτικού αλλά όλοι οι κάτοικοι του νησιού!

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε ο χώρος του Υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου, όπου απόψε, με ελεύθερη είσοδο θα μπορούν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, στην οποία σημαντική είναι η συμβολή και των μικρών μαθητών του 3ου Δημοτικού, που αποτελούν την …χορωδία του έργου που γνώρισαν εκ των έσω.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόσο η υπεύθυνη του προγράμματος περιοδειών της Λυρικής Σκηνής Αστερία Σαμουελίαν, όσο και ο μαέστρος και συμπατριώτης μας Ραφαήλ Πυλαρινός, τόνισαν την μεγάλη ανταπόκριση που δείχνουν τα παιδιά στο διαδραστικό πρόγραμμα.

Ο κ. Πυλαρινός μάλιστα μίλησε με συγκίνηση για τις αντιδράσεις των παιδιών στο πλαίσιο των εργαστηρίων που προηγούνται της παράστασης, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να προετοιμάσουν μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές αλλά και να συμμετέχουν στο φινάλε του έργου στην μέσω της σχολικής τους χορωδίας.

Ακόμη τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και άλλους συντελεστές της παράστασης όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγέρ και βοηθό σκηνοθέτη.
Τα αποτελέσματα αυτής της σπουδαίας «καλλιτεχνικής συναλλαγής» ανάμεσα στα παιδιά και τους εκπροσώπους της Λυρικής Σκηνής θα έχει την ευκαιρία να τα παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί απόψε το βράδυ στο Υπαίθριο.