eTwinning

2
Ιαν

etΤο eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται

και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης. Η δράση eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες, προκειμένου να διευκολύνουν τα σχολεία να διαμορφώσουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε οποιοδήποτε μάθημα.
Η Δικτυακή Πύλη του eTwinning (www.etwinning.net) είναι το βασικό σημείο συνάντησης και χώρος εργασίας της δράσης. Στη Δικτυακή Πύλη του eTwinning, που διατίθεται σε 25 γλώσσες, συμμετέχουν περίπου 170.000 μεμονωμένα μέλη και περισσότερα από 5.324 έργα* μεταξύ δύο ή περισσότερων σχολείων από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Δικτυακή Πύλη παρέχει online εργαλεία στους καθηγητές για να βρουν συνεργάτες, να δημιουργήσουν έργα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν σωστές πρακτικές και να ξεκινήσουν μία άμεση συνεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα προσαρμοσμένα εργαλεία που διατίθενται στην πλατφόρμα του eTwinning.
Ξεκινώντας το 2005 ως η κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το eTwinning έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης από το 2007. Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 33 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, το οποίο αναπτύσσει μάθηση για σχολεία, καθηγητές και μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το eTwinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 35 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.

Το σχολείο μας πέρυσι συμμετείχε σε δύο τέτοια έργα:
1. Show me your world (δείξε μου τον κόσμο σου): http://new-twinspace.etwinning.net/web/p88282/welcome
2. Share your passion (μοιράσου το πάθος σου): http://new-twinspace.etwinning.net/web/p93604/welcome
Παραθέτουμε τους δημόσιους συνδέσμους για τα παραπάνω έργα. Επειδή όμως δεν είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όλες τις σελίδες χωρίς κωδικό ή η αναζήτηση και το «κατέβασμα» των εργασιών του δικού μας σχολείου να αποδειχτεί δύσκολη, εμείς θα κοινοποιούμε τις εργασίες των δικών μας μαθητών στην ιστοσελίδα μας.

Aνάμεσα στις αγαπημένες συνήθειες και τα hobby μας, που θέλαμε να μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας από την Πολωνία στα πλαίσια της συνεργασίας μας στο eTwinning πρόγραμμα «Share your passion» ήταν και οι συλλογές που ο καθένας από εμάς έχει.
Έτσι, οργανώσαμε μία ημέρα συλλογών στο σχολείο. Το αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Διαγωνισμός ταινιών e-Twinning
Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό ταινιών του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning με θέμα «Γιατί μας αρέσει το e-Twinning» με την παρακάτω ταινία, την οποία έφτιαξαν οι μαθητές μας με τη δασκάλα της Θεατρικής Αγωγής κα Νάντια Σκούρτη και την υπεύθυνη του προγράμματος κα Αθηνά Τσάτσου:

Φέτος θα συνεργαστούμε με σχολείο από την Πολωνία σε ένα project με θέμα τις Αξίες Ζωής. Τίτλος του «Ο πλανήτης μου των αξιών».
Με στόχο ένα σχολείο αξιών, στις ώρες της ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ οι τάξεις Α΄, Β΄ και Δ΄ του σχολείου μας θα εμπλακούν στο πρόγραμμα αξιών της UNESCO- LivingValues. Κάθε μήνα θα επεξεργαζόμαστε διαθεματικά μια αξία ζωής μέσα από βιωματικές δράσεις.
Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής θα παρουσιάζονται: 1. στο σχολείο – εταίρο διαδικτυακά, 2. στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας σε τακτικές και ορισμένες για το σκοπό αυτό συγκεντρώσεις και 3. στους γονείς στο τέλος της χρονιάς στη διάρκεια της γιορτής λήξης.